-
Kategorije Proizvoda
Pribor za jelo - Escajg
U ovoj kategoriji se nalazi: 126 proizvoda.
Osnovni pribor za jelo čine nož, viljuška i kašika. Dodatno, kompleti escajga sadrže i set malih dezertnih kašika ili viljuški.
Suzi Izbor Proizvoda:
šifra: 78729
šifra: 35318
šifra: 48163
šifra: 106990
šifra: 24522
šifra: 106992
šifra: 101490
šifra: 48193
šifra: 48194
šifra: 48195
šifra: 48196
šifra: 48197
šifra: 104540
šifra: 104542
šifra: 103150
Uobičajeno, pribor za jelo se pravi od nerđajućeg čelika ili lakih metala koji udobno leže u ruci. Nerđajući čelik je legura (što znači da se sastoji od više metala) i dostupan je u različitim razredima ili sastavima. Najčešći tipovi nerđajućeg čelika koji se koriste kod pribora za jelo su 18/10, 18/8 i 18/0. Ovi brojevi ukazuju na procenat hroma i nikla u vrsti nerđajućeg čelika od koje je escajg izrađen. Oba metala povećavaju čvrstoću čelika, dok nikl poboljšava otpornost na koroziju i sjaj legure. Pribor za jelo od nerđajućeg čelika 18/10 ili 18/8, ima veći sadržaj nikla, dok oznaka 18/0 znači da nerđajući čelik ne sadrži nikl, te nije toliko otporan na koroziju i vremenom će više pokazivati površinsko grebanje. Pribor za jelo evropske proizvodnje, materijal izrade označava kao inox, što je takođe naziv za nerđajući čelik. Sadržaj hroma u inox čeliku može biti od 10-18 procenata, u zavisnosti od proizvođača.
Saveti za postavljanje stola
Bilo da organizujete svečani ručak, neformalnu večeru ili slavsku trpezu, pravilan raspored pribora za jelo daće posebnu notu svakom obroku. Viljuška se postavljaju sa leve strane tanjira, a nož sa desne. Kašika se postavlja desno od noža, tako da nož bude bliže tanjiru. Pribor za desert, dezertna kašika ili viljuška, postavlja se iznad tanjira tako da drška bude okrenuta desnoj ruci. Čaša za vodu i čaša za vino su raspoređene iznad tanjira, pored pribora za dezert, a iznad noža i kašike.
Za kraj, salveta je neophodna uz svakom obroku, a postavljanje salveta takođe bitan deo bontona za stolom. Možete je postaviti na tanjir ili sa strane, pored tanjira, najčešće ispod viljuške.
Saveti za održavanje vašeg pribora za jelo
Isperite pribor za jelo odmah nakon svake upotrebe kako biste sprečili hemijsku reakciju soli ili kiselina.
Pribor za jelo napravljen od hromiranog čelika pogodan je za pranje u mašini za sudove. Ukoliko za pranje escajga koristite mašinu za sudove, srebrni pribor za jelo i pribor od nerđajućeg čelika je potrebno prati i odlagati odvojeno. Noževe odvojite u zasebnu korpu i uverite se da nisu u kontaktu sa srebrom. Kašike i viljuške trebaju da budu okrenute drškama na dole, što omogućava da voda bolje ispere pribor za jelo. Odmah nakon procesa pranja, izvadite pribor za jelo iz mašine za sudove i ukoliko je moguće osušite ga. Proverite oštrice i skinite tragove rđe ili fleka čim ih uočite, ako je potrebno ispolirajte ih i nikada ne ostavljajte escajg u zatvorenoj mašini za sudove, jer je vlažnost vazduha veoma visoka. Preporučujemo da posebnu pažnju obratite na noževe, koji su skloniji koroziji ukoliko nisu pravilno odloženi.
© SVE ZA KUĆU DOO BEOGRAD 2003. - 2025.